Woonblokken Eenhoornbuurt in Amsterdam genomineerd!

Als onderdeel van het Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor ‘Woongebouw van het jaar’ uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd.

‘Binnen de transformatie van De Eenhoornbuurt in Amsterdam naar een autovrije, parkachtige buurt heeft korth tielens architecten B.V. twee woongebouwen voor sociale huur ontworpen. De woningen verschillen in grootte en opzet; de grotere woningen liggen aan de groene openbare ruimte en de kleinere appartementen met hoge ramen en groot balkon op de verdiepingen. In de plint zijn een wasserette en een gemeenschappelijke ruimte met keuken opgenomen.

Bij de relevantie van de opgave – sociale woningbouw – waardeert de jury het bijzonder dat de architecten een vormentaal en detaillering hebben gehanteerd die veel makkelijker en vaker in juist de hoge segmenten worden toegepast. De grote aandacht voor ambacht maakt dat deze woongebouwen karakter hebben waardoor ook de toekomstbestendigheid groot is. Dit zijn gebouwen waar je van gaat houden. De kwaliteit ziet de jury niet alleen op detailniveau, maar ook in de afgewogen plekken, de routes en de balans tussen collectief en privé. De gemeenschappelijke ruimten, gekoppeld aan de entrees, faciliteren ontmoeting; ook de binnenplaatsen kunnen bijdragen aan de sociale cohesie." - Architectenweb.

In totaal zijn hier 181 woningen gebouwd verdeeld over meerdere blokken. Driessens heeft de aluminium kozijnen voor dit nieuwbouwproject geleverd en gemonteerd in opdracht van ERA Contour voor Ymere.